Uw (natura)uitvaartverzekering

Veel gezinnen hebben in de afgelopen jaren een zogenaamde natura uitvaartverzekering afgesloten bij een verzekeraar. Vaak hebben mensen het idee dat bij overlijden de volledige uitvaart wordt geregeld en betaald.

Helaas blijkt dit in de praktijk vaak niet zo te zijn. De kosten van een uitvaart zijn de laatste jaren zo gestegen, dat meestal niet meer de gehele uitvaart wordt vergoed, maar een aantal onderdelen van de uitvaart. Het dienstenpakket bestaat veelal uit een standaard uitvaartkist, standaard aantal rouwkaarten, standaard aantal kopjes koffie, etc. Zaken die buiten de standaard vallen, zoals een andere kist, extra rouwkaarten en dergelijke worden aan de nabestaanden rechtstreeks in rekening gebracht. Bovendien wordt een grafsteen of een monument nooit vergoed en dient u zich aanvullend te verzekeren.

Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat nabestaanden bij maar liefst 70% van de overledenen bij moesten betalen voor uitvaartdiensten. Gemiddeld zo'n 3.000 euro.


Op uw verzekeringspolis

Op een polis van een uitvaartverzekering staat vrijwel altijd het volgende vermeld: “Binnen 24 uur melden van overlijden!”. Veel mensen denken dat dit een voorwaarde is voor het uitkeren van de verzekering. Dit is niet juist. U bent altijd vrij in uw keuze van uitvaartverzorger. Onze aanpak kenmerkt zich door de individuele benadering en maatwerk. Naast het feit dat wij beter bekend zijn met de plaatselijke gebruiken, hanteren wij het uitgangspunt “Hart voor mensen, een gedenkwaardig”.


Uw lidmaatschap bij een uitvaartvereniging

Daarnaast zijn er ook mensen die lid zijn van een plaatselijke uitvaartvereniging. Vroeger werd een uitvaart vaak volledig verzorgd, tegenwoordig is dat vaak behoorlijk uitgekleed en komen veel verenigingen niet verder dan een kleine uitkering aan de gecontracteerde uitvaartverzorger.

Als lid van een uitvaartvereniging bent u, net als bij een uitvaartverzekering, vrij in uw keuze van uitvaartverzorger. Steeds meer nabestaanden willen namelijk zelf bepalen welke uitvaartondernemer ze willen inschakelen. Het is erg belangrijk dat nabestaanden op één lijn zitten met de uitvaartverzorger en er een goed en vertrouwd gevoel bij hebben.

Kiest u niet voor de uitvaartverzorger van de vereniging, dan zal de vereniging doorgaans de pakketwaarde of een gedeelte daarvan aan u uitbetalen. Uitvaartzorg Noordenveld heeft afspraken gemaakt met verenigingen over het inschakelen van een andere uitvaartverzorger en de vergoeding die zij dan alsnog aan hun leden betalen.