Wilsbeschikking

 

 


Wilsbeschikking
U hoeft niet al uw wensen voor na uw overlijden op te nemen in een testament. Een aantal wensen kunt u ook zelf vastleggen in een wilsbeschikking. Dit kan zonder de hulp van een notaris. Maar wat is een wilsbeschikking precies? Hoe stelt u het op en waar moet u rekening mee houden? Op deze pagina vindt u uitleg over de wilsbeschikking.

 

 

 

Bekijk en download onze wilsbeschikking

 

 

 

 

 

Wat is een wilsbeschikking?

Een wilsbeschikking (ook wel codicil, wilsverklaring, wensenboekje of scenarium genoemd) is een document waarin uw laatste wensen en voorkeuren staan. Hiermee geeft u - zonder of naast een testament - uw wensen aan voor na uw overlijden. Zo kunt u aangeven hoe uw uitvaart eruit moet zien en wie bepaalde bezittingen krijgt bij het overlijden. Een wilsbeschikking is geen testament, maar geeft enkel uw voorkeuren aan. Daarom kunt u onroerend goed en geldzaken niet in een wilsbeschikking regelen.Waarom een wilsbeschikking opstellen?

Een wilsbeschikking biedt veel rust voor degene die het invult, omdat alles zwart op wit staat. Maar ook voor de nabestaanden, omdat het voor hen duidelijk is wat uw wensen en voorkeuren zijn.


De wilsbeschikking behandelt bijvoorbeeld de keuze tussen begraven, cremeren of het lichaam ter beschikking stellen aan de medische wetenschap. Ook de mogelijkheden rondom de uitvaart komen aan bod zoals de muziek, de kist en overige details bij de plechtigheid. Het is goed om uw voorkeuren vooraf kenbaar te maken aan iemand die u vertrouwd is, bijvoorbeeld met een wilsbeschikking. Leg uw schriftelijke verklaring daarnaast op een eenvoudig vindbare plaats, bijvoorbeeld bij uw administratie of verzekeringspapieren.

 


Is een wilsbeschikking rechtsgeldig?

Een wilsbeschikking is rechtsgeldig, mits deze voldoet aan de volgende eisen:

  • Het document is met de hand geschreven, want een getypt codicil is niet rechtsgeldig. Daarnaast is het document voorzien van een datum, uw voor- en achternaam en handtekening.

  • Het document verduidelijkt wat uw uitvaartwensen zijn en hoe u uw persoonlijke spullen verdeelt. Daarbij gaat het om goederen met hoge emotionele en beperkte financiĆ«le waarde, zoals sieraden en kleding. Maar denk ook aan een lijst met wachtwoorden van uw computer. Wie bijvoorbeeld uw huis erft of uw auto krijgt, kunt u alleen in een testament vastleggen.
     De voor- en nadelen van een wilsbeschikking

Een wilsbeschikking stelt u eenvoudig op, zonder de hulp van een notaris. Veranderen uw wensen? Dan kunt u uw laatste wensenformulier eenvoudig aanpassen door een nieuw document op te stellen en het oude te vernietigen.

Daar staat tegenover dat een dergelijk codicil makkelijk zoek raakt of dat erfgenamen niet weten dat er is een is opgesteld, waardoor er geen rekening mee gehouden wordt. Daarom is het niet mogelijk om alle zaken in een codicil te behandelen. Zorg er altijd voor dat iemand op de hoogte is van uw wilsbeschikking.
 

 

Uw wilsbeschikking

Wanneer u onze wilsbeschikking gedownload hebt, dient u het bestand te printen en met de pen in te vullen. Ook is het verstandig om het document jaarlijks te controleren en eventueel aan te passen. Graag wijzen we u erop dat het dus geen rechtsgeldig handgeschreven document is, maar wel een handig document ten behoeve van uw nabestaanden.
 


Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig bij het invullen van uw wilsbeschikking of heeft u nog andere vragen? U kunt Uitvaartzorg Noordenveld dag en nacht bereiken op 050 - 211 1983Wij helpen u graag.