Resomeren:
Een nieuw, duurzaam alternatief voor begraven en cremeren?Bij resomeren wordt het lichaam van de overledene op een duurzame manier teruggegeven aan de natuur. Het belangrijkste element hierbij is niet aarde of vuur, zoals bij begraven of cremeren, maar water. De politiek en de Uitvaartbranche in Nederland zet zich in om dit mooie alternatief hier ook mogelijk te maken, om nabestaanden meer keuzes te geven voor een goed afscheid.

 

Wat is resomeren?

Resomeren komt van het Latijns-Griekse woord ‘resoma’ dat ‘hergeboorte van het menselijke lichaam’ betekent. Het lichaam van de overledene wordt in water en loogzout opgelost onder een hoge temperatuur en luchtdruk. Het is eigenlijk te vergelijken met het natuurlijke proces dat plaatsvindt na begraving, maar dan veel sneller, want resomeren duurt maar een paar uur. Het witte poeder dat overblijft is bovendien helemaal schoon. Resomeren is daarmee een milieuvriendelijke methode en wordt ook wel ‘bio-cremeren’ genoemd.

 

 

Waarom resomeren?

Resomeren is in 2007 bedacht en sinds 2012 toegestaan in de Verenigde Staten. Uit ervaringen daar blijkt dat mensen met name de associatie met water prettig vinden. En dat het milieu minder wordt belast, is ook een belangrijk voordeel. Voor de beleving van de nabestaanden is resomeren verder niet heel anders: tot na de afscheidsplechtigheid van de overledene, is de uitvaart hetzelfde als bij een begrafenis of crematie. Het witte poeder dat overblijft, kunnen nabestaanden uitstrooien, in een urn bijzetten of laten verwerken in een mooie nagedachtenisvorm, zoals een sieraad of kunstwerk.

 

Een goed afscheid helpt je verder

Na de Verenigde Staten is men nu ook in Groot-Brittannië bezig om resomeren te introduceren. De verwachting is dat deze nieuwe vorm van lijkbezorging daar op korte termijn mogelijk zal zijn. 
De Nederlandse wet staat op dit moment alleen begraven en cremeren toe, maar wij zetten ons er als uitvaartorganisatie voor in om resomeren ook in Nederland mogelijk te maken. Dat doen we omdat we het heel belangrijk vinden dat nabestaanden afscheid van hun overleden dierbare kunnen nemen op de manier die zij het prettigst vinden. Want een goed afscheid helpt bij het verwerken van het verlies. 

Weetjes over resomeren

• Resomeren is eigenlijk het ‘verwateren’ van het lichaam.
• Het resomeren zelf duurt ongeveer twee tot drie uur, het droogproces drie uur.
• De overledene wordt in een wade van natuurlijk materiaal op een plateau met allemaal kleine gaatjes gelegd en daarna in de resomator geplaatst.
• Uit onderzoek van TNO (september 2014) blijkt dat resomeren minder milieubelastend is dan begraven of cremeren. 

Wanneer resomeren?

Mocht resomeren ook in Nederland worden toegestaan, dan zullen wij u gelijk via deze website gaan informeren. Uitvaartzorg Westerkwartier, Uitvaartzorg Noordenveld en Uitvaartzorg Haren maken o.a. gebruik van de uitvaartcentra en crematoria van Yarden, Dela en Monuta.


 

Heeft u vragen of wilt u hierop reageren? Bel of mail ons dan gerust! We helpen u graag verder.